Biserica - bolniţă "Sf. Ioan cel Nou" (Mănăstirea Neamţ)


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: 1848
Importanta: A
Cod LMI: NT-II-m-A-10629.10
Adresa: Str. Arh. Chiriac Nicolau 40
Localitate: sat MĂNĂSTIREA NEAMŢ; comuna VÂNĂTORI-NEAMŢ
Judet: Neamt
Regiune: Moldova

Imagini

Biserica - bolniţă Biserica - bolniţă

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 29-Jun-2009

Biserica-bolnita "Sf. Ioan cel Nou" a fost ridicata pentru monahii batrani, in 1846, de staretul Neonil, dupa cum arata pisania:
 " In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Intru Slava Sfintei si cei de o fiinta si de viata facatoarei Treimi si intru cinstea Sfantului slavit mare mucenic Ioan cel nou de la Suceava, s-au zidit aceasta biserica dimpreuna cu toate chiliile cate se afla in zidirea acestei bolnite in zilele binecredinciosului si de Hristos iubitorul Mihai Grigore Sturza Voievod si a Prea Sfintitului Mitropolit al Moldovei chirio chir Meletie, prin sarguinta cea multa a Prea Cuviosiei Sale chir Neonil Arhimandrit si staret al Manastirii Neamtului".
Biserica de la bolnita se afla in mijlocul laturii de vest, fiind in forma de nava cu absida rasariteana si o turla, iar pictura a fost realizata in fresca de catre pictorul Dumitru Gabor, din Vanatori-Neamt, in anul 1982.
In latura de vest a cladirii sunt camere pentru monahii in varsta si pelerini, iar in partea de est se afla Tipografia Trinitas, care apartine de Mitropolia Moldovei si Bucovinei.
In anul 1893, sub indrumarea directa a monahului Iov, s-a infiintat in cladirea bolnitei si o farmacie cu medicamente atat pentru vietuitorii din manastire, cat si pentru locuitorii din zona.
 ( dupa " Manastirea Neamt " de Arhim. Benedict Sauciuc - Editura Trinitas 2005 )